O Rtnju

O Rtnju

Rtanjski čaj, ili vresak, biljka izuzetnih svojstava, samo je jedan fenomen koji se vezuje za planinu Rtanj. Ostali su takođe tajanstveni, privlačni i neobični, ali krenimo redom.

Planina Rtanj nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, na dvadesetak kilometara severno od Sokobanje. Nije je potrebno detaljno opisivati da bi se prepoznala – neobičan oblik gotovo pravilne trostrane piramide već na prvi pogled navodi posetioca da se zapita – da li je ovo zaista planina.

Brojni mitovi, od davnina, inspirisani su izgledom Rtnja, različitim od drugih brda, visova i planina koje je stvorila priroda. U novije vreme, kada su naučna saznanja i merni instrumenti to dozvolili, otpočela su merenja koja su pokazala fascinantu sličnost proporcija Rtnja sa Keopsovom piramidom i Piramidom Meseca u Meksiku. Ukoliko bi se jednoga dana utvrdilo da su Rtanj gradili ljudi, bila bi to najveća piramida na svetu. Ljudi, ili vanzemaljci…

U priču o posetiocima sa drugih planeta, koji i danas svojim svemirskim brodovima stižu na Rtanj, mnogi veruju. U javnosti se, s vremena na vreme, pojave snimci neidentifikovanih letećih objekata u blizini vrha, a upućeni tvrde da se tada naglo navuku neprozirni oblici, kako bi ih sakrili pre nego što nestanu u nekom od tajnih ulaza na planini. Činjenica da je Rtanj zaista bogat pećinama, podzemnim izvorima i hodnicima ovo verovanje potkrepljuje, a i drugi fenomeni su tu. Pominju se, na primer, magnetizam, koji negativnu energiju pretvara u pozitivnu, i zagonetne svetleće kugle.

O mističnom Rtnju pišu svetski mediji, planinu proučavaju i inostrani naučnici, predmet je štampanih bestselera… Zabeleženo je i da je nekoliko puta, kada je najavljivan „smak sveta“, veliki broj uplašenih ljudi iz čitave Evrope stigao na Rtanj, u uverenju da će tu pronaći spas.

Teoretičari zavere smatraju da su upravo Rtanj, i velike tajne koje krije, razlozi nastojanja supersila da Srbijom gospodare.

Pređimo i na čuda Rtnja, stvarna i svima dostupna, koja čine veliko bogatstvo planine. Obilje lekovitog bilja prekriva ovde padine i livade, desetak vrsta možete pronaći samo na Rtnju, staze su, leti i zimi, izazov za planinare i avanturiste… Visokokvalitetan med, zdrava hrana i voda, neodoljivo kiselo mleko i gibanica, ponuda su domaćina u selima u okolini. Tu je i Vrmdžansko jezero, a stari grad iz ranog srednjeg veka, rudarsko naselje, park i ostaci spomen kapele porodice Minh svedoče o istoriji.

Najistaknutiji vrh Rtnja, Šiljak, na visini od 1560 metara, priča je za sebe. Sa ove tačke, kada vremenski uslovi to dozvoljavaju, vidi se najveći deo Srbije, na sever sve do Dunava i Save. I obrnuto, sa mnogih uzvišenja koja se nalaze stotinama kilometrima unaokolo prepoznaje se čudesni vrh Rtnja.